Manuel Renau. Publicat al butlletí Cultural la Vila-roja. Any 1988

1988. Almassora. M. Renau.jpg

Jo sóc Dolors Colom dona de Manuel Manrique Panola que sempre treballà d’herbero; son pare i s’auelo també foren de l’ofici. A l’herba treballavem d’hivern i d’estiu.

Primer vam viure al carrer Roser més tard, ens vam canviar al carrer sant Lluís. L’amo de les finques sembrava l’herba en terra campa. El meu home i el meu cunyat Francesc la compraven a sovint, sobretot, pel camí Collantes per on està l’Alameda. També tenien herba pel terme de Castelló i també pel de Benicassi. Igual compraven una fanecà que fanecà i mitja aferrassant-la a ull. Pagavem trenta duros la fanecà pel anys cinquanta. Segavem només herba per a dos o tres dies. Huí anavem a este troç a per ella i dèma a l’altre. Es comprava per a fer un segó i avant, encara que hi havien herbes que les teniem per a totes les segaes però eren les menys. Quan voliem fer un altre segó hi tornavem i si ens enteniem, bé. Ha hagut anys d’hivern de no tindre herba, tenin de comprar safanòries i ordi per a vendre´ls. Altres vegaes treballavem per al dimoni, perquè no traiem res. Tan podies acertar-ho com errar-ho. El meu Manuel deia: Hem treballat per al tio de l’herba, no hem guanyat res!. En un altre segó recuperavem el que haviem perdut.

La gruga era el cuc que més mal li feia a l’herba. La veies una miqueta picà i a la s’endemà ja estava tota menjà. Els amos la polvoritzaven però si ja la tenies comprà i tenies de tardar set o huit dies en segar-la, la feies tú.

Segavem l’herba amb corbelles, feiem garbetes que cabien dins la mà. A temporaes, portavem diariament dos llogats. El sogre de Requesens l’hem tingut de segaor. Cobraven a tan la garbeta fins que en feien mil dos-centes o mil tres-centes. Hi plovia, moltes voltes, i no podies acabar d’omplir el carro. El meu fill sap lo que es estar plovent quaranta dies. Banyant-se totes les dies; això que diuen que si plou per sant Marc….Segaves l’herba eixuta i abans de carregar-la, plovia. Ja estava tota banyà!. Al banyar-se es feia més erta. Si la carregaves fresca no li donaves temps a que es calfara però si eixia el sol es clafia, aixina ho deiem. Per això si podiem repartir-la per les cases en un hora no esperavem dos. En casa es quedava poca herba; procuravem deixar-ne una poca per si venia algú a comprar-ne.

El treball era pesat perquè anavem ajupidet tot el sant matí per a fer una carretà de mil-dos-centes garbetes. Moltes voltes, els homens entraven a la Vila plovent i xopaets, havent de vindre a casa a canviar-se de roba. Primer només portaven un carro, després ens ne varem fer un altre.

A les cinc o cinc i mitja, d’estiu, ells pegaven per avall. A les deu i mitja o onze ja tenien un carro carregat. Quan ú anava l’altre tornava a repartir-la. Aixina no ens llevaven l’herba.

Els únics herberos d’Almassora van ser el meu home i el germà. Manuel repartia per tota la Vila, per la plaça de la Biga, Bolos, sant Marc, l’Estacioneta fins el carrer sant Lluís; el meu cunyat feia des del carrer dels Bolos pel de sant Jaume i sant Felip ademés de tot això d’ací dalt. El nostre carro sempre carregava més herba per que l’altre tenia la volta més llarga. Els dissabtes feiem dos viatges per a repartir el doble.

El meu Manuel em deia: Tu a tal hora estate al Portal i repartiràs!, per acabar més prompte. A casa, arribavent xopats, moltes dies es canviaven dues vegades: la primera a la que entrava; repartint es tornaven a banyar. Estic farta de portar les samarretes i roba, tot l’hivern, al calfó. Mira si venia banyada l’herba.

Una dona eixia: hui, vull una garbeta : quatre perres. A l’altra sempre li’n deixavem una o dos al brancal. En arribar a cal Rípio al carrer Major paravem el carro i ens comprava dos o tres duros d’herba que entravem d’una fardà. Jo estic farta d’entrar-li tres o quatre feixos on estava l’haca: només faltava que li donarem de menjar i tot!.

A la que anavem a moure eixia una dona allà al darrere que volia una garbeta d’herba: Dona-li’n una que no ha tingut temps d’eixir! Em deia el meu home. Les dones, encara hi havia qui et remenejava tot el carro buscant la garbeta millor i el Manuel els deia: Ja te la triarè jo! I li la triava. Hi havia d’ella que li deixavem totes les dies cinc o sis garbetes. Moltes dones eixien al carrer a compra una garbeta per als conills, altres per al burret; però qui més en gastaven era per a les haques dels carreters com les de Rípio, Botifarra i Martí. Els vaquers no acostumaven a comprar-ne. La clientela era quasi sempre la mateixa: augmentaven, amainaven però com sols hi havia un herbero no ens llevava ningú la parròquia. Hi havia setmana que confiaves en més i en treies menys perquè aquella herba t’havia costat massa. A les que en volien totes les dies els cobravem a la setmana. Arreplegaves trenta o quaranta duros per anar passant. D’alguna gent costava cobrar-ho.

Dibuix de Joan Edo Balaguer

Almassora en Fotos
Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.